Clubzaken

De schijnwerper op … Ronald

Voor deze coronatijd troffen de Bamboe Acht-leden elkaar wekelijks in de Princehof en later in de Molenwerf. Nu dat tijdelijk niet meer kan is het wellicht prettig om via de website nader kennis te maken met onze clubgenoten. Ronald reageerde positief op ons verzoek voor een zelfportret.

Inderdaad “We kennen je allemaal, maar is dat wel zo?”.
Ik denk dat maar er een zeer beperkt aantal mensen zijn die mij echt kennen. Om mij echt leren te kennen moet je behoorlijk wat doorzettingsvermogen hebben en vooral geduld –😊. Maar ik zal een tipje van de sluier oplichten.

Ik ben grootgebracht in de kleinste gemeente van Nederland die helaas niet meer bestaat (Bennebroek). Kleuterschool was onder de bezielende leiding van de nonnen en de lagere school was toen nog echt een school voor alleen jongens. Wat je misschien niet zou verwachten had ik toen nog al een kort lontje (lees vechtersbaasje) en stond daardoor regelmatig met de handjes op de rug op de gang. Voorkeur voor cijfers en sport waren toen al duidelijk zichtbaar. Een hoogtepunt van de lagere school was wel het schoolreisje naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

Ronald is aan zijn achtste seizoen bezig bij Bamboe Acht

Na de lagere school ben ik naar de Bernardus, beter bekend als de school met de eendjes, gegaan. De eerste vakantie over de grens ging naar Taize in Frankrijk. Ik prijs me gelukkig met de jeugd die ik heb gehad. Ik heb bewust de keuze gemaakt om gelijk te gaan werken na de middelbare school en dus moest er qua opleidingen in de loop ter tijd het nodige worden ingehaald. Op mijn 25ste ben ik in Heemstede gaan wonen en dat bevalt prima. Op mijn 30ste leerde ik Annemarie kennen en we hebben samen 2 dochters. Ik ben erg gelukkig met ons gezin. Als ik daarnaast nog andere omschrijvingen/kenmerken in het kort benoem zijn dat geduldig, betrouwbaar, fanatiek, luisterend oor, gevoelsmens, rechtvaardig, geintje maken en het kunnen genieten van kleine dingen.

De hobby’s zijn in het algemeen sport en spel. Ik heb al heel veel sporten beoefend maar in de loop der jaren is het hardlopen wel sport nummer 1 geworden. Net als bij Mahjong ben ik ook voor het hardlopen meerdere malen de grens over gegaan. Na een 1ste marathon in Leiden heb ik er nog zeven gelopen waarvan drie in het buitenland. New York is hiervan wel de meest indrukwekkende.
Van de marathons in Nederland komt de Berenloop van Terschelling wel op de 1ste plaats. In de coronatijd is een van de weinige voordelen dat er weer wat meer getraind kan worden omdat ik niet hoef te reizen naar mijn werk. En zo nu en dan haal ik de racefiets even uit de schuur en fiets ik een rondje door de bollenstreek.

Voor een spelletje ben ik altijd wel te porren. En dat maakt dan niet zoveel uit wat het is, het is gewoon gezellig om samen iets te doen.

Om het hoofd af en toe leeg te maken bijt ik me vast in het maken van legpuzzels. En om te zorgen dat ik niet teveel op de stoel zit, wat wel een beetje in mijn aard zit, wandel ik zelf of samen met Annemarie een rondje in de buurt.

Genoeg tipjes denk ik zo want er moet natuurlijk wel wat over blijven om te achterhalen –😉

Ik ben met het Mahjong spel in aanraking gekomen door het zien van een demo bij boekhandel Blokker. Ik zag door het raam de demo en ben toen in 1ste instantie doorgelopen. Toen ik 100 meter verder was ben ik toch omgedraaid en de boekhandel binnengelopen. Ik heb een kwartiertje gekeken en wat toelichting en uiteraard een folder gekregen met verzoek om op een inloopavond nog eens te komen kijken naar het spel. De folder heeft een aantal dagen in de jaszak gezeten zonder dat er iets mee gebeurde. Toen ik iets zocht kwam ik de folder weer tegen. Wie of wat is Bamboe Acht ? Wanneer is de inloopavond ? Oké, het kan geen kwaad om de inloopavond te bezoeken. Wat mooi was dat er precies 4 nieuwelingen waren. Wil, Jessica, Marjolein en ik. Onder de bezielende toewijding van Eric hebben wij, in zeer korte tijd mag ik zeggen, de beginselen van het spel geleerd.

Ik ben dus via een inloopavond bij de club terecht gekomen.  Ik ben lid geworden omdat het viertal goed klikte en we allevier zeer leergierig waren, zodat we al snel het spel konden spelen. In 2012 ben ik officieel lid van de club geworden. Op 1 november aanstaande ben ik dus alweer 8 jaar lid.

In de loop van de jaren ben ik wel steeds meer Mahjong gaan spelen en ook meer aan toernooien mee gaan doen. Eerst alleen de toernooien in Nederland maar later ook toernooien in het buitenland. En dan met name in België, Duitsland en Denemarken. Ik ben wel een man van de (rang)lijstjes en probeer dan ook om me positie daarop te verbeteren. Dat lukt natuurlijk niet altijd en ik moet zeker de laatste tijd er zelf voor zorgen dat het plezier van het spelen van het spel niet ten onder gaat aan de overwinningsdrang.

Mijn favoriete toernooi is het GORMT (Gedeeltelijk Open Rijnlaan Mahjong Toernooi). Het Mahjong seizoen loopt van september tot en met mei en dus blijven de vakantiemaanden over. Om de overbrugging van 3 maanden toch iets in te korten is ongeveer drie jaren geleden het idee ontstaan om zelf een toernooi te organiseren. Uit praktische overwegingen is toen besloten dat 3 tafels het max is. Het vinden van 12 liefhebbers was een fluitje van een cent. Het 1ste GORMT was natuurlijk spannend maar gelukkig vond iedereen het erg gezellig en leuk. Inmiddels kunnen we spreken we al van een traditie en hopen we dat we dit jaar de 4de editie kunnen beleven.

Al heel snel na de berichtgeving over Corona in Nederland zei ons bedrijf dat we zoveel mogelijk thuis moesten gaan werken. Ik bespaar per dag 3 uur aan reistijd en als ik de laptop uitzet kan ik dus gelijk andere dingen gaan doen. De logeerkamer is ingericht als werkkamer en daar begin ik meestal om half acht. Het maakt voor mij niet zoveel uit, qua faciliteiten, of ik thuis werk of op het werk ben. We hebben met het team dagelijks een dagstart en sluiten de week af met een virtuele borrel. Ik zorg daarbij dat ik genoeg beweging krijg. In het weekend, als zovelen, doen we wat kleine klusjes en knappen we de tuin op. We proberen ons zoveel mogelijk aan de regels te houden, maar het wordt wel tijd om toch fysiek weer met mensen af te spreken. Voor wat betreft Mahjong is mahjongtime.com het alternatief en het organiseren van een mahjongquiz.

1 reactie op “De schijnwerper op … Ronald

  1. Wat een mooi verhaal, Ronald. En een leuke manier om zo een beetje zicht te krijgen op de mens achter de mahjonger.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: