BASS

Ongeluk bij geluk?

Na een hemelse vakantieperiode reed ik zondag – in gezelschap van Luuk – enthousiast naar De Princehof voor de première van mijn 11e mahjongseizoen bij de club. Die geestdrift gold kennelijk voor veel clubgenoten, want alle deelnemers aan de Bamboe Acht SeizoenStart waren al aanwezig toen wij arriveerden. Er resteerden slechts twee fraaie, door voorzitter Wil gecreëerde gadgets met spelersnummers.

De gadgets

Ik besloot mijn geluk op de proef te stellen door de bamboe 4-steen te kiezen (Chinezen beschouwen het getal 4 als ongelukbrenger). Paradoxaal genoeg kwam ik door die keuze in team ‘Lucky bastards’ terecht, samen met Antoinette, Wil en … mijn bloedeigen zoon. Het toernooi bleek in het teken van te staan van ‘geluk’, dus gingen de zes andere kwartetten ook getooid met naar fortuin verwijzende namen.

Het laatste clubtoernooi in De Princehof

Spelersnummer 15 bracht me in de openingsronde aan tafel met Leny, Monique en Ineke. Maakte Monique de eerste mahjong (14 punten) met een door mij weggegooide steen, in het tweede spel waren de rollen exact omgedraaid. In de overige zeven spellen zat ik Ineke voortdurend dwars en klonk nog driemaal ‘mahjong’ uit mijn mond (incl. twee zelfgepakte). Van ongeluk was niets te merken en de eerste tafelwinst van het seizoen een feit.

In de tweede partij maakte Yvonne S. een vliegende start. Na twee spellen totaliseerde de Rode Draken-debutant al 162 punten en wisten haar tafelgenoten wat hen te doen stond. Met drie mahjongs in de volgende vier spellen kreeg ik weer hoop op 4 punten. Maar Yvonne pakte direct daarop een 23-punter van de muur om definitief uit zicht te verdwijnen. Met opnieuw een mahjong stelde ik de twee tafelpunten veilig.

Na een uitstekende lunch – waarbij we zelf de broodjes mochten beleggen – ging ik in de slag met Aty, Bernadet en Dini. Allevier haalden we een mahjong in de oostronde, maar Dini sprintte vervolgens van ons weg met een gewone mahjong en een selfpick. Na negen spellen dreigde een roemloze nederlaag voor mij, totdat een engel op mijn schouder landde. Die schonk me twee mahjongs-op-rij, daarmee nog bijna de tafel winnend ook.

Voorafgaand aan de laatste speelronde prijkte ik op de vijfde plek in de tussenstand, op twee tafelpunten van koploper Luuk. Wij ‘Lucky bastards’ gingen in het ploegenklassement nipt aan de leiding, ingrediënten genoeg dus voor een spannende apotheose.

De engel leek nog steeds het beste met me voor te hebben in de partij met Winnifred, Marjoleine en Jan. Vier mahjongs in acht spellen leverden me een schijnbaar geruststellende voorsprong op van 140 punten, met nog een kwartier op de klok. Winnifred deed haar reputatie in het volgende spel eer aan door een waardevolle mahjong te vervolmaken, een selfpick van 31 punten. Schrijver Jan besloot het laatste spel voorrang te geven boven het corrigeren en bijwerken van de score. 40 seconden voor de laatste gongslag riep hij inderdaad ‘mahjong’ toen ik een bamboe 7 weggooide. Mede dankzij hulp van zijn tafelgenoten – recreantenregels… – kwam hij tot 11 punten.

De prijzentafel

Na verrekening bleek de tafelwinst me met 3 luttele punten uit handen te zijn geglipt ten faveure van Winnifred. Zo kon ik mijn team (uiteindelijk derde) niet verblijden met de maximale score en eindigde ik op de – voor Chinezen fatale – 4e plaats. De beide Yvonnes en Luuk toonden vervolgens welke begerenswaardige prijzen ik was misgelopen.
Zou die bamboe 4 zich, als ongelukbrenger, dan in extremis toch nog hebben laten gelden?

Eric

Uitslagen en meer foto’s

1 reactie op “Ongeluk bij geluk?

  1. Mooi verhaal Eric was volgens mij weer een heerlijke dag

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: