Valentijnstoernooi

Fons wint brons op het 11e Valentijnstoernooi

Zaterdag 16 februari 2019 begon met mooie rijp in de natuur en een prachtig opkomende zon. Een grote oranje bol vanuit China hing boven de koepel van College Hageveld in Heemstede. Het beloofde een mooie dag te gaan worden op het 11e Valentijnstoernooi, het toernooi van de EEND, georganiseerd door Bamboe Acht.
Het getal 11 zou de deelnemers veel wong moeten brengen, aldus voorzitter Wil. Ze had een prachtig affiche ontworpen met daarop bovenaan een paar van ‘bamboe twee-stenen’! Dat stond voor én 11 én twee eendjes, die onlosmakelijk met elkaar verbonden behoren te zijn. Bamboe twee = EEND! Zelf dacht ik oneerbiedig nog even aan Pekingeend… omdat ik dat heel lekker vind. Na deze dag hebben we al ‘onze’ Valentijnstoernooien (‘onze’ = 11 in het Frans) in het gebouw van College Hageveld gespeeld.

De huidige voltallige organisatieteam kwam al vroeg binnen om de laatste hand te leggen aan de toernooivoorbereiding. Onze Bamboe Acht-bakkers hadden goed naar Heel Holland bakt gekeken en brachten hun heerlijke producten met enthousiasme naar de koffiecorner.
Vrijdagmiddag de 15e hebben Wil en Jeroen, Rik, Aty en Jan, Len, Jacqueline, Eric, Marjoleine, Heleen, Fons en twee Hageveld-leerlingen de aula ingericht voor 152 deelnemers aan 38 tafels, een recordaantal. Om dat te kunnen realiseren werd dit jaar voor een andere tafellay-out gekozen. Tevens werd een ander scoreprogramma opgestart. En met succes!

Voor mij is Hageveld een soort van thuiskomen. Ik zat daar 60 jaar geleden op school met verplicht internaat. Het was toen een seminarie. Mijn broer was daar 40 jaar docent en zeer veel jaren conrector. Onze kinderen hebben er ook op school gezeten. En ik speel er al ca. 28 jaar met docenten, onder wie clubgenote Len, badminton. ‘Nu daar nog een keer een prijs behalen op het Valentijnstoernooi’ was mijn gedachte.

Geleidelijk aan druppelden de deelnemers binnen: 84 competitiespelers en 68 recreanten. Bij binnenkomst ontvingen ze een keramisch mandarijneendje met daarop hun spelersnummer. Yvonne en Luuk schreven de competitiespelers in en Marjoleine en Rik de recreanten. Voorzitter Wil toonde de deelnemers de affiche met de EEND. De koffiecorner bleek een succes te zijn. Een grote mahjongfamilie begroette elkaar. Een mevrouw van het toernooi in Hengelo herkende mij en begroette me. Dat gaf een prima gevoel.

Om 9.50 uur opende Jeroen het toernooi nadat alle deelnemers hun plaatsen hadden ingenomen. Om 10 uur sloeg hij op de gong voor de start van het 11e toernooi. Ik legde mijn fotocamera neer en spoedde me naar de nis, waar ik mijn eerste partij speelde.
Op zich speelde ik goed en was veel wachtend, maar… die ene steen kwam maar niet. Het resultaat was slechts 1 tafelpunt.
Na deze ronde was er een koffiepauze met die heerlijke taartjes en ook diverse broodjes. De twee leerlingen van Hageveld zorgden ervoor dat iedereen aan zijn trekken kwam.
Dan op naar de 2e ronde. Onze Antoinette zat bij mij aan tafel. Dat gaf een thuisgevoel. Ik had me voorgenomen om me beter te gaan concentreren op het spel. En even niet denken aan Hageveld. Dat hielp blijkbaar. Ik won de tafel!
Na een heerlijke lunch en enige ontspanning werd de 3e ronde gestart. Het is dan dikwijls lastig om weer in je concentratie te komen. Maar dat lukte toch. Ik maakte zelfs een paar selfdrawns, waarvan 1 met bamboe acht. Opnieuw won ik de tafel!
Dan is er de uitdaging om ook in de laatste ronde de tafel te willen winnen. Na de koffiepauze kwam Wil P bij me aan tafel zitten. Dat gaf opnieuw een prima thuisgevoel.
Na een achterstand begon het ineens weer te lopen. En dat leidde uiteindelijk tot mijn derde tafeloverwinning. Zou ik een prijs gewonnen hebben??

Vervolgens werd met verEENDe krachten de zaal ingericht voor de prijsuitreiking. Drankjes konden gekocht worden. Snacks werden uitgedeeld.
De raderen van het teltafelteam (ttt) draaiden op volle toeren. Mijn complimenten voor Jacqueline, Marjoleine, Iris, Michel en Eric.
Dan was het de laatste beurt aan Jeroen en voorzitter Wil voor het presenteren van de uitslag en het uitreiken van de prijzen.
Gestart werd met een aantal kleinere prijzen zoals de rode lantaarn, de hoogste hand, de laatste selfdrawn met een bamboe acht-steen, etc. Onze Betty won die laatste bij de recreanten!

De uitslag van de Recreanten werd gepresenteerd: op plaats 1, zoals bijna de gewoonte is, Ida Osinga van De Drie Seizoenen. Op plaats 2 Joost Tangelder van De Zaanse Muur. En ik behaalde plaats 3! Supertrots ben ik dat ik een prijs gewonnen heb op een landelijk toernooi. Het kostte wat hoofdbrekens, maar dan heb je ook wat.
Bij de competitiespelers ging de winst naar Twan van den Nieuwendijk van ENMV. Op plaats 2 Eveline Broers van De Negen Poorten. En tenslotte op plaats 3 Sandra van Wijngaarden van De Hoeksteen van Utrecht. Vermeldenswaardig is dat onze Mieke plaats 4 behaalde!

Het 11e Valentijnstoernooi zat erop. Ik hoorde alleen maar positieve reacties. De 152 deelnemers gingen met een goed gevoel naar huis. Deze dag was zeer geslaagd. Mede namens alle deelnemers bedank ik de toernooiorganisatie voor de enorme klus, die geklaard is. Geweldig!!
Volgend jaar kunnen we nog best een aantal tafels toevoegen.
Dus op naar de 160 deelnemers…….
Tenslotte nog twee nadenkertjes:
 Selfdrawn met bamboe 8 + eindigen op plaats 3 = 11
 Ik behaalde 323 MJP. (3×2) + (2+3) = 11
Het getal 11 bracht me blijkbaar heel veel wong………

De hartelijke mahjonggroeten van een tevreden en trotse Fons

1 reactie op “Fons wint brons op het 11e Valentijnstoernooi

  1. Pingback: Fons opnieuw derde bij Valentijnstoernooi – Welkom bij Mahjongclub Bamboe Acht Heemstede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: