Valentijnstoernooi

Het Valentijnstoernooi bekeken met fotografenogen

Twee van de belangrijkste vaardigheden die fotografen worden aangeleerd is het kijken en dan te zien!
Dit pas je toe in natuur-, steden-, portret-, mode-, sportfotografie e.a. Ik heb geprobeerd dat toe te passen tijdens mijn taak als fotograaf bij ons 10e Valentijnstoernooi.

Als je zo’n toernooi door de cameralens volgt, zie je pas echt hoeveel bewegingen zich rond zo’n toernooi voordoen. En dan heb ik het nog niet eens over alle voorbereidingen en werkzaamheden die vooraf thuis uitgevoerd zijn. Ik heb de voorbereidingen op vrijdagmiddag vóór de toernooidag meegemaakt door zelf mee te doen, te kijken en zien, en bewegingen vast te leggen.
De aula van Hageveld werd voorzien van 33 speeltafels met bijbehorende stoelen. Het voltallige bestuur, team spelleiding, veel vrijwilligers en Hageveld-medewerkers/leerlingen waren druk in de weer de aula op te tuigen. Auto’s met spullen, steekwagentjes, transportwagentjes, computers waren in beweging.
Ook op het creatieve vlak was er volop beweging, zoals het bedenken en uitleggen van originele patronen met de mahjongstenen. Vooraf schiepen clubgenoten een prachtige jubileumdraak, integraal rood-wit-groen, met bijbehorende entourage. De jubileumdag zelf kwam rond 8 uur in de ochtend in beweging. Wil en Jeroen waren al drukdoende met het verfraaien van de speel. Ik nestelde me met fotocamera in de hal om mijn voorbereidingen te treffen. En je wilt niet weten wat er rond half 9 allemaal in beweging kwam.

Eerst kwam de bemanning voor de teltafel binnen, bestaande uit familie van toernooileider Eric. Daarna werden veel lekkernijen, door onze clubleden gebakken, binnengebracht. Bij het zien daarvan liep me het water in de mond.
Jacqueline, YvonneH, Luuk en Janine namen plaats achter de tafels om de toestromende competitiespelers en recreanten in te schrijven. Samen met Cees reikten ze jubileumlatten, loopbriefjes en informatie over de Chinese dierenjaren uit. Tijdens dit jubileumtoernooi werd stilgestaan bij het lopende Chinese jaar van de hond. Ze dirigeerden de deelnemers vervolgens richting de draak om een jubileumportret te laten maken omkaderd door een Valentijns-schilderijlijst. Dat bracht de deelnemers echt in beweging. Serieuze blikken veranderden in lachende gezichten en enthousiasme. Het ijs was gebroken, de mahjongsfeer was in beweging gekomen.
Daar kwam YvonneS de aula binnenlopen met een grote glazen pot met mahjongstenen voor de schattingsprijsvraag en ook sponsor en clublid Christien met haar mahjongsieraden. Het was een dynamisch schouwspel, al die spelers die elkaar begroeten onder het genot van een bakje en baksels en de leden van het organisatieteam die toewerkten naar het moment suprême.

Na zijn introductietoespraak opende Jeroen – klokslag 10 uur – het jubileumtoernooi met een vloeiende beweging richting de gong, die een prachtige klank voortbracht. 132 deelnemers kwamen in beweging. Concentratie en stilte volgden. Je kon alleen nog maar het bewegen van 4752 mahjongstenen en krakende hersenen horen.
Ook ik stortte me na al dat kijken en zien in de wedstrijd, met een mooi resultaat na de twee ochtendronden. Daarna bewogen de spelers zich richting een heerlijke lunch, waarop hun kaken aan het werk werden gezet. Geleid door Marjoleine kwam de jubileumdraak in beweging, cadeautjes uitdelend aan de deelnemers met een geel polsbandje.
In de middag speelden we de laatste twee ronden. Je kon merken dat de deelnemers vermoeider werden. De bewegingen werden wat rustiger. Ik voelde dat zelf ook. Maar door het bouwen van een mooie hand kwam de spirit weer terug. Ik was wachtende met een zuivere hand. Daarin all pungs en 3 oplopende pungen. En opeens hoorde ik aan de andere kant van de tafel “mahjong” zeggen. Direct daarop kwamen mijn lippen in beweging. Ik houd maar voor me welke woord ze vormden. Het was in ieder geval bewogen.Na de laatste gong kwam de aula opnieuw volop in beweging. Tafels werden opgeruimd, stoelen werden in een kring gezet. Drankjes werden besteld. De teltafelbemanning was volop actief voor de definitieve uitslag. Snacks werden uitgedeeld. Jeroen presenteerde de uitslag nadat hij stil had gestaan bij Wils 10-jarig voorzitterschap van Bamboe Acht.

Hierna was de huldiging van de winnaars. Onder hen bevonden zich geen Bamboe Acht’ers. Twee clubgenoten vormden wel een sluitpaar van rode lantaarns. Tenslotte werd bekend gemaakt hoeveel mahjongstenen zich in de glazen pot bevonden. Het deed me deugd dat ik heel dicht bij dat aantal in de buurt zat. Dit was het einde van een geslaagd jubileumtoernooi!
Nog eenmaal was er veel beweging. De deelnemers gingen naar huis en de aula werd opgeruimd.Na zeer veel bewegingen te hebben gevolgd en geregistreerd ben ik bewogen naar huis gegaan.
Er is enorm door onze club gepresteerd. Hulde daarvoor!!

Fons

0 reacties op “Het Valentijnstoernooi bekeken met fotografenogen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: