Voor mensen die van statistiek houden en hopen snel een toernooi te winnen deze bijdrage. Ik had me vanwege een kleine vergissing mijnerzijds vorig jaar als eerste opgegeven voor het Valentijnstoernooi van 2016. De vergissing was dat ik de deelnemerslijst zag en dacht dat het toernooi al bijna vol was. Ik geef me snel op en krijg later te horen dat die lijst van het jaar ervoor was en ik verreweg de eerste was. Misschien een voorteken.

Ik ging niet echt met een idee naar Heemstede op zaterdag 13 februari. Soms heb je dat, dat je denkt: “Nu ga ik ze allemaal verslaan en ik ga geen winnende stenen weggooien etc. etc.”. Wat dan allemaal niet uitkomt. Ik had ook niet het idee: “Het zal wel allemaal niks worden.”. Dat heb je ook wel eens (ik wel namelijk).

Kom ik aan: koffie op. Gelukkig snel goed gemaakt met een nieuwe kan met koffie waar je het dak mee kon bedekken zo sterk. Het kokoskoekje was lekker trouwens. We mogen beginnen na enig oponthoud vanwege een paar verdwaalde spelers. De eerste ronde begon niet echt lekker. Al snel sta ik 3e en 4e na een paar spellen. Door een heel mooie zelfgetrokken mahjong kwam ik uiteindelijk weer bovendrijven en eindig met 4 tafelpunten. Wel nog 60 punten betalen vanwege te weinig punten maar maakte voor de eindstand niet uit.

De 2e ronde was wat lastiger. Janco was een beetje ontketend en niet meer te houden. Ook nu weer in het laatste deel van de ronde via wat leuke handen toch gestegen: 2 tafelpunten. Zolang je maar 4 of 2 tafelpunten blijft scroren verlies je de aansluiting niet. Tot nu toe ging het ook wel leuk. Steeds leuke handen die genoeg kansen gaven en zelfs een keer wachtend op de 13 wezen waarbij de laatste steen die ik nodig had nog steeds in het spel zat; helaas maakte Janco eerder mahjong.

De 3e ronde was fantastisch. Eerst maakten wat andere mensen de dienst uit, maar later maakte ik wat leuke mahjongs en vrij in het begin van de ronde ook nog de kleine 3 draken zelfgepakt (243 punten erbij). Ja, hoe gaat dat met zo’n kleine drie draken: de 2 pungen draken had ik al vrij snel liggen en 2 chowtjes 789 en 1 W-wind in de hand (dat was dus genoeg voor outside hand, 2 pungen draken , single wait en 1 voided suite); trek ik zomaar een rode draak! Ja, toen dacht ik:”Nu gaan we ervoor!”. Dus de W-wind ingeruild voor de draak. Niemand ging meer een draak weggooien natuurlijk dus die 2e rode draak moest ik ook zelf trekken. Laat dat nou gebeuren ook na twee rondjes. Kijk, dan kan je dag niet meer stuk. Daarna ook nog wat mahjongs waarvan sommige zelfgepakt. Dat was zo’n ronde waarin alle anderen wanhopig worden van je. Ook wel eens leuk. En eindigen met heel veel minipunten (belangrijk voor het eindklassement).

Na die 3 rondes stond ik 2e met 10 tafelpunten en met heel veel voorsprong wat betreft minipunten ten opzichte van de mensen met 10 tafelpunten. Alleen Anja had 12 tafelpunten. Laat ik haar nu treffen in de laatste ronde. De missie werd daarna: winnen van Anja met 2 tafelpunten verschil; dan zijn de minipunten genoeg. In het begin maakten Pauline en Rudy de dienst uit, maar ook nu weer door een mooie zelfgetrokken mahjong kwam ik op de 1e plek. Anja kwam nog even langszij, maar heb haar toch weer ingehaald. Uiteindelijk ook deze tafel gewonnen: missie volbracht. Nu was het nog afwachten wat de overige spelers hadden gedaan maar gezien mijn grote aantal minipunten zag het er positief uit voor de eindstand.

Opvallend was dat ik deze dag kon doen wat ik wilde: verkeerde stenen weggooien en die later terugkrijgen; alleen kunnen winnen als je zelf de steen trekt en dat doen ook; wachten op een 1-kansensteen en die nog krijgen ook; pure shifted chows inclusief full flush: 40 punten; etc., etc..
Dit was mijn eerste toernooizege in al die tijd dat ik meedoe.Ik ben soms 2e geworden, maar dit was me nog nooit gelukt.
Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in statistiek en kansen: bij mij duurde het 15 jaar om de eerste zege te behalen. Veel succes.

Harry

Uitslagen

0 reacties op “15.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: